ΥΛΙΚΑ
Εκτέλεση
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Καθαρίζετε το ρύζι, το πλένετε και το στεγνώνετε μέσα σε πετσέτα.
Ζεσταίνετε μέσα στο τηγάνι το μισό λάδι και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε σε σιγανή φωτιά έως ότου μαραθούν.
Πριν ξανθίσουν ρίχνετε το ρύζι και το ανακατεύετε λίγα λεπτά. Κατόπιν ρίχνετε το νερό, και εάν θέλετε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και ανάλογο πιπέρι και αλάτι, μαϊντανό άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένο και τη ζάχαρη.
Σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε το μείγμα του ρυζιού να σιγοβράσει επί 10 λεπτά περίπου. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να μισοκρυώσει.
Βάζετε από μια κουταλιά πάνω σε κάθε αμπελόφυλλο. Το τυλίγετε έτσι ώστε να τυλιχτεί καλά η γέμιση. Όταν τελειώσετε το τύλιγμα, τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε σειρές μέσα σε κατσαρόλα.
Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και δύο φλιτζάνια τσαγιού νερό και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου, έως ότου το φαγητό μείνει με το λάδι του.
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια κρύα, γαρνιρισμένα με φέτες λεμονιού. Ταιριάζουν με γιαούρτι και με ταραμοσαλάτα.
Μια σελίδα του